Byliny

VÝROBA TINKTURY I.

Tinktury se vyrábějí naložením byliny do směsi alkoholu a vody. Měly by se vyrábět jednotlivě a hotové tinktury potom podle potřeby kombinovat. Alkohol působí jednak při vyluhování účinných složek rostlin a jednak má úlohu konzervačního činidla, takže tinktury vydrží až dva roky. Tekutina se obvykle skládá z 25% alkoholu a 75% vody, avšak u některých pryskyřičnatých bylin se množství alkoholu zvyšuje až na 45%. V komerčně vyráběných tinkturách se používá etylalkohol, pro domácí výrobu se hodí zředěné lihoviny. Ideální je vodka, protože neobsahuje žádné přísady, rum však pomáhá maskovat chuť některých méně přijatelných bylin.

 

Výroba:

1. Bylinu dejte do velké nádoby a zalijte roztokem alkoholu a vody. Nádobu hermeticky uzavřete, na 2 týdny uložte na chladné místo a příležitostně protřepejte.

2. Tinkturu slijte a prolisujte přes gázu

3. Přecezenou tekutinu nalijte do sterilizovaných lahví z tmavého skla. 

 

Na výrobu se dají využít všechny části rostliny.

Použijte 200 g usušené nebo 660 g čerstvé byliny na 1 litr roztoku alkoholu a vody

 

Dávkování:

Užívejte 3krát denně 5 ml, zředěných ve troše teplé vody. Zlepšit chuť může často malé množství medu nebo ovocné šťávy.

 

Tinktury se sníženým obsahem alkoholu

Jsou období, kdy je podávání tinktur vyrobených z alkoholu běžným způsobem nevhodné, například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo vyléčených alkoholiků. Přidáte-li malé množství (25 – 50 ml) téměř vroucí vody do dávky tinktury (obvykle 5 ml) v šálku a ponecháte-li roztok zchladnout, většina alkoholu se činně odpaří a dávka bude neškodná.

 

(převzato z https://www.bylinky.kvalitne.cz/bylinky/tinktury.htm )

 

VÝROBA TINKTURY II.

1 díl čerstvé byliny zalijeme 5 díly čistého lihu nejlépe 60 % (např. 100g byliny na 500g lihu).Luhujeme 14 dní a během luhování každý den protřepáváme a potom přefiltrujeme přes papírový filtr.                                                          

Skladování: Skladujeme v ledničce a použitelnost tinktury je min. 2 roky.

 

 

Příprava tinktur podle Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha

 

Nejjednodušším způsobem výroby tinktur je následující postup:

  1. Jeden hmotnostní díl drogy přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci 60 až 70%.
  2. Necháme 7-14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a minimálně jednou denně protřepeme.
  3. Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe přes papírový filtr.

     Obvyklá dávka tinktury činí 20-25 kapek, v některých případech až 35 kapek, které užíváme zpravidla 3x denně.
     Tinktura se buď bere na lžičku a zapíjí vodou nebo čajem, nebo se nakape do vody nebo do čaje.
     U prudce jedovatých (účinných) látek dodržujeme poměr asi 1:10. Nezapomeňme ovšem na to, že líh je lehčí než voda, a tak zde neplatí obvyklé srovnávání objemu a váhy. Proto je třeba líh spíše odvažovat. Například 400 g lihu 60-65% odpovídá přibližně půl litru tekutiny.

 

 

VÝROBA MASTI I.

100g vazelíny (bílé,žluté) rozpustíme ve vodní lázni, potom přidáme jemně nadrcené byliny a necháme stát do druhého dne.Další den znovu rozpustíme a přecedíme přes papírový filtr (gázu).

Nalijeme tekutou mast do kelímků a dáme do ledničky.

Skladování : Skladujeme v ledničce a použitelnost masti je min. 1 rok.

 

VÝROBA MASTI II.